The SoapGirls @ Café Crackers, Haarlem, 08-09-2017

Millie en Noemie Debray zijn The SoapGirls, duivel en engel ineen. Al zes maanden touren de in Zuid Afrika opgegroeide zussen onafgebroken door de UK en Europa. Gevolgd door hun trouwe aanhang, The Soapsuds. En elke keer weer die verrassing in wat voor zaal ze nu weer terecht komen. De start van het Nederlandse deel van de tour was vrijdag in Café Crackers in Haarlem.

The SoapGirls staan bekend om hun energieke optredens in zelfgemaakte, vaak letterlijk weinig om het lijf hebbende, bonte outfits. Ze prediken daarmee de vrijheid om te zijn wie je bent en je niet te conformeren aan maatschappelijk opgelegde regels, maar je eigen regels te volgen. Echter, niet iedereen is zo tolerant en ze worden dan ook regelmatig geconfronteerd met seksuele intimidatie en soms ook agressie. In Café Crackers is geen podium waardoor ze min of meer in het publiek staan wat voor de interactie die ze graag zoeken prima is, maar het maakt ze ook kwetsbaar. De afgeladen kroeg gaat los op de catchy rocksongs van vooral het laatste album ‘Societys Rejects’, fel gebracht door Millie op bas terwijl Noemie op gitaar het hele schouwspel met een grote glimlach aanschouwt. Een broeierig en zweterig avondje volgt waarbij kennelijk niet iedereen zijn hormoonhuishouding in de hand kan houden. De meiden zijn wel wat gewend en lossen het rustig op, maar voor mij rest toch de vraag waar enkele mannen schaamteloos het recht vandaan denken te halen dat ze ongevraagd aan vrouwenborsten mogen zitten.

Op woensdag 11 oktober sluiten The SoapGirls hun Europese tour af in de theaterzaal van de Melkweg.

Een reactie plaatsen