Patti Smith @ Openluchttheater Caprera, Bloemendaal, 11-08-2016

Met opgestoken paraplu en een glimlach om de mond stapt even na half negen Patti Smith het podium van het openluchttheater Caprera op. De hogepriesteres van de punk is inmiddels 69 jaar en oogt vriendelijk. Naast haar vanavond niet de vertrouwde Lenny Kaye, maar haar zoon Jackson die de gitaarpartijen verzorgt.

 

Na een jaar dat in het teken stond van het 40 jarige jubileum van ‘Horses’ is Patti terug voor ‘An Evening of Words and Music’. Maar het is toch vooral de muziek die de avond bepaalt. We krijgen een overzicht uit haar indrukwekkende oeuvre voorgeschoteld waaronder ‘Dancing Barefoot’, ‘Birdland’, ‘Frederick’,  ‘Because the Night’ en prachtige uitvoeringen van ‘Summer Cannibals’ en ‘Pissing in a River’. Natuurlijk is er zoals altijd ook aandacht voor haar in 1994 overleden echtgenoot en gitarist Fred “Sonic” Smith en is ze trots dat hun zoon Jackson aanwezig is. Ook Lou Reed wordt herdacht met haar uitvoering van ‘Perfect Day’. Toch is het beslist geen zoete, sentimentele avond. Patti weet haar nummers nog steeds met veel kracht en overtuiging te brengen en werkt zo toe naar het onvermijdelijke ‘People have the Power’ en hoogtepunt van de avond ‘Gloria’. En dan, speciaal voor ons… “It’s just a small one, don’t get too exited”… Elvis Presley’s ‘Can’t help falling in Love’.

Het blijft prachtig om te zien hoe Patti door de jaren heen is meegegroeid met haar muziek en haar optredens. Gewoon, door te zijn wie ze is.

 

Een reactie plaatsen

This function has been disabled for Women in Music.