Crossing Border, Den Haag, 04-11-2016

Crossing Border is het jaarlijkse culturele festival dat literatuur en muziek met elkaar verbindt. Afgelopen weekend vond het festival plaats op diverse locaties rond de Grote Markt in Den Haag.

De organisatie had dit jaar wel een hele mooie editie neer gezet, met name voor wat betreft de vrouwelijke artiesten. Zoveel zelfs dat het helaas het niet mogelijk was ze allemaal te gaan zien. Er moesten soms harde keuzes gemaakt worden.

In de kleine zaal van Het Paard van Troje start Sarah Neufeld, bekend als violiste van Arcade Fire, met haar bezwerende en dreigende vioolspel. Muziek om je in onder te dompelen, maar een kwartier later begint Emiliana Torrini al in de grote zaal ernaast. The Colorist, het Belgische ensemble van drummer Aarich Jespers en percussionist Kobe Proesmans heeft met een conventioneel instrumentarium, aangevuld met zelfgebouwde percussie-instrumenten nummers van Torrini bewerkt en vanavond voeren ze deze gezamenlijk uit. Tussendoor babbelt ze de liedjes wat onhandig aan elkaar, maar dat geeft haar alleen maar extra charme. Maar als ze zingt is het betoverend mooi. Het luchtige spel staat in groot contrast met wat er zich bij Sarah Neufeld voltrekt.

In diezelfde zaal maakt Noura Mint Seymali haar opwachting. Woestijnklanken vullen de zaal, maar eerlijk gezegd kan het niet al te lang boeien.

Een andere keuze is die tussen Xenia Rubinos en Gwenno die beiden in een relatief klein, volgepakt zaaltje spelen waardoor switchen niet goed mogelijk is. De keus valt op Gwenno die een fijne set neerzet in De Zwarte Ruiter.

Lisa Hannigan sluit af in de Lutherse Kerk. De Ierse speelt bijna haar gehele nieuwe, wat over geproduceerde, album ‘At Swim’. Live zijn drums en keyboard soms wat te nadrukkelijk aanwezig. Onwaarschijnlijk mooi zijn echter de nummers met een minimum aan instrumenten en met alleen die zuivere, warme stem met dat licht Ierse accent. Misschien wel de mooiste stem binnen de popmuziek. Kippenvel bij het a-capella gezongen ‘Anahorish’. Live komt de muziek van Lisa pas echt tot leven. Een prachtig slot van een sterke eerste dag Crossing Border.

Plaats een reactie

This function has been disabled for Women in Music.