Motel Mozaïque, Rotterdam, 15-04-2023

De afsluitende dag van Motel Mozaïque is er weer een van keuzes en compromissen maken. Er is gewoon te veel moois en te veel overlap om alles te kunnen zien wat je wilt. Daarbij staan er voor shows als die van Hania Rani en Big Thief al lang van te voren lange rijen wachtenden.

De middag begint op de Playground met het Taiwanese Murky Ghost dat de vorige avond al in Worm speelde met een boeiende mix van muziek en theater. Door naar het eerste hoogtepunt van de dag, Pitou in de Arminius kerk. In 2017 deed ze hier ook al een sessie tijdens MOMO en speelde ze de dag erna in de Paradijskerk. Pitou en kerken, het blijft een prachtige combinatie, met liever een ballon gevuld met helium op de kansel dan een dominee. Speelde ze voorheen akoestisch met gitaar, tegenwoordig heeft ze een band om zich heen gevormd waarmee ze de dag hiervoor de release van haar debuutalbum Big Tear in Bitterzoet vierde. De muzikanten vullen de nummers op een mooie subtiele manier in en versterken de emotie wanneer Pitou in haar liedjes kruipt en met haar handen speelt. Na afloop een paar sprongen waarbij het lijkt alsof ze het gespeelde van zich afschudt en ruimte maakt voor het volgende nummer. Fascinerend mooi om te zien en horen. Na Pitou een optreden van de IJslandse singer-songwriter Arny Margret in dezelfde Arminius kerk en daarna naar Josephine Odhil die voor het eerst voor flamingo’s mag spelen op de Playground. Het project van de oorspronkelijk uit Rotterdam komende Josephine van Schaik gaat live alleen maar beter klinken en de rol van frontvrouw lijkt haar steeds gemakkelijker af te gaan. Heerlijk optreden weer. Voor de Poolse neoklassieke componist en pianist Hania Rani moet je tegenwoordig al vroeg in de rij staan. In 2019 zag ik haar in de kleinste zaal van TivoliVredenburg, Club Nine. Alleen achter een piano speelde ze haar prachtige album Esja. Een deel daarvan komt vanavond ook voorbij, maar nu zit ze aan drie kanten ingebouwd tussen piano, vleugel en synthesizers. Hania is groot geworden, zowel in composities als zang en is met haar magistrale optreden in de grote zaal van Theater Rotterdam voor mij het andere hoogtepunt van de zaterdag.

Plaats een reactie

This function has been disabled for Women in Music.