Album: Anna von Hausswolff – Dead Magic

17 januari 2018, Anna von Hausswolff presenteert haar video voor  ‘The Mysterious Vanishing of Electra’ van haar aankomende album ‘Dead Magic’. Ik kijk nog niet, ik luister. ‘My love is not enough, to save me’. Ik zie foto’s van een dansende jonge vrouw, haar haren wapperend in het zonlicht. Springlevend, op de foto’s. De muziek wordt dreigender, het contrast groter. Ik maak een selectie. Voor ouders, op zoek naar een tastbare herinnering aan haar leven. Hoge uithalen, gevolgd door een hekserig gelach. En dan die wanhopig, dwingende vraag die uit haar tenen lijkt te komen, ‘Who is she, to say goodbye?’. Tranen stromen, er is geen houden aan. De hoge uithalen die volgen snijden door je ziel, verstikken. Ik klik op ‘verzenden’ en wat rest is totale leegte.

Twee jaar na ‘The Miraculous’ en heel veel touren met o.a. Swans is Anna terug met het vijf nummers tellende ‘Dead Magic’. Opgenomen in negen dagen met een prominente rol voor het grote pijporgel van de Frederiks Kirke (of Marmorkirke) in Kopenhagen. Verhalen uit de fantasiewereld van haar jeugd, de mysterieuze plek in de bossen van Zweden waar haar ouders haar mee naar toe namen, vermengd met de realiteit. De scheidingslijn niet altijd zichtbaar. De dood alom aanwezig. Het album opent rustig, bijna lieflijk met het twaalf minuten durende ‘The Truth, The Glow, The Fall’, maar halverwege wordt de sfeer onheilspellender en laat ze je uiteindelijk met een beklemmend gevoel achter. Het majestueuze zeventien minuten durende middenstuk ‘Ugly and Vengeful’ is al minstens zo dreigend, bijna agressief, om uiteindelijk volledig te exploderen. Pure emotie omgezet in muziek en andersom. Adembenemend. Het enorme bereik van haar stem, als een steeds belangrijker instrument ingezet om accenten te leggen of zelfs te domineren, lijkt vrijer dan voorheen. Die stem ontbreekt vervolgens op het instrumentale ‘The Marble Eye’ met prachtig orgelspel dat de verplichte kerkbezoeken van vroeger een stuk aangenamer had kunnen maken. Na het slotakkoord, het mystieke ‘Källans återuppståndelse’, blijf je zevenenveertig minuten later als verdoofd achter.

‘Dit album was geestelijk zwaar om te maken’, zal Anna hier later over zeggen en dat geloof ik graag. Het is soms ook loodzwaar om naar te luisteren, maar wat een magistraal album is het geworden!

‘Dead Magic’ verschijnt op 2 maart 2018

Live data:

–   8/3 Bitterzoet, Amsterdam

–   9/3 EKKO, Utrecht

– 10/3 Paard, Den Haag

Website: https://www.annavonhausswolff.org/ 

 

Plaats een reactie

This function has been disabled for Women in Music.